8 Ekim 2016 Cumartesi

RAM Nedir?Nasıl Çalışır?

RAM Nedir?

      Kelime anlamı olarak RAM “Random Access Memory” yani “Rastgele Erişilebilir Bellek” cümlesinin kısaltılması ile oluşmuş bir tanımdır. RAM, bilgisayar, ekran kartı ve birçok mikroişlemci modülünün içinde daimi olarak yer alan bir parçadır. Bilgisayarlar genellikle o an üzerinde çalıştıkları programlar ve işlemlerle ilgili bilgileri RAM diye adlandırılan bu hafıza bölümünde tutarlar. 
       RAM ve sabit sürücü temel olarak aynı bilgileri saklarlar, ancak RAM’deki bilgilere erişme ve onları işleme hızı, sabit sürücüdeki bilgilere erişme ve onları işleme hızından çok daha büyüktür. RAM bir depolama aygıtıdır.     

 Çalışması, bilgilerin depolanması ve modül üzerinde bilgilerin kalması için sürekli olarak enerji gereksinimi duymaktadır. Belleğe verilen enerji kesildiği anda üzerinde işlem yapılan bilgiler kaybolur.

RAM genellikle tek bir devre üstünde çift taraflı olmak üzere 2 veya 2’nin katları olacak şekilde dizilmiş bellek yongalarından oluşmaktadır. Bu yongaların her biri farklı depolama alanlarına sahiptir. Aynı devre üzerinde bulunan yongaların toplam kapasitesi Ram belleğinin kapasitesini verir. Yongalar üzerinde sayısız transistörle doğru orantılı bir şekilde artan bellek kapasitelerine sahiptirler.

RAM Nasıl Çalışır?

      RAM’in içinde 0 ve 1’leri bulunduran bölümler vardır. Bu bölümlerin her birine hücre denir. İşlemci talimatı gönderir, RAM üzerindeki adreslerde ilgili bilgi bulunur ve adres RAM kontrolörüne yollanır. İşlemciden gelen isteği koordine ederek belirli adreslere yollar. Bu adres üzerindeki transistörler hücreleri açarak gereken kapasitördeki bilginin okunmasını sağlar.

      Belli bir voltaj üzerinde şarj olmuş kapasitör iki sayı sisteminde 1’leri ve altında şarj olmuş kapasitörde 0’ları gösterir ve veriler de bu şekilde değerlendirilir. Kapasitörler üzerindeki şarjı çok çabuk kaybederler. Dolayısıyla şarj kaybı yaşanacağından bilgi kaybı gibi sonuçlar da doğar. Bu nedenden dolayı da DRAM’ler gibi yenileyici devre dediğimiz yapılar bulunur.
      Ayrıca SRAM’de her modülün yapısında 2-4 transistor bulunur, 1 bitlik 0 ve 1 değerlerini tutar. Daha net anlaşılması için işlemci bir bilgi işlediği zaman bu bilgiye daha sonra kolayca erişebilmek için onu RAM’e saklar. Bu işlemin yapılması istendiği zaman işlemci sistem veri yolu ve RAM modülüne yazma sinyali gönderir. RAM bu bilgiyi belli bir adreste saklar. Bu adres ileride gelecek olan bilgi sistemleri için gereklidir.

SDRAM

      İşlemci ile eş zamanlı olarak çalışan bir RAM türüdür. İşlemciyi daha az beklettiği için daha sık tercih edilir. Özelliği makinenizin işlemcisinin çalışma hızına göre kendini senkron çalıştırabilmesidir. Aynı zamanda işlemcinin veri birikimi için veri yolundan işlemcinin oku ve yaz komutlarınada karşılık verebilir. Yani anlayacağınız işlemcinin komut hafızası doldumu SDRAM dan yardım alabiliyor. Bu da işlemcinin iş kuyruğunu uzatmasına yardımcı oluyor demek.

DDR RAM


    DDR İngilizce Double Data Rate kelimelerin baş harflerinden oluşturulmuştur Türkçe karşılığı çift veri hızı demektir. Yüksek performans ve veri iletişimi isteyen, 3D, Video ve Internet uygulamalarında yüksek performans sunmak için geliştirilmiştir.

SIMM(Single In-Line Memory Module)



      32 bit veri akışı sağlayan ve 72-pin i ve ya 30 –pin bulunan SDRAMtakılabildiği soketin adıdır.

DIMM(Dual In-line Memory Module)


     64 bit veri akışı sağlayan ve 168-pin i bulunan DDR ramlarin takılabildiği soket ismidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder