8 Ekim 2016 Cumartesi

CPU(Central Processing Unit)(Merkezi İşlem Birimi)(İşlemci)

      İşlemci, bilgisayarın beyni niteliğindeki en önemli bileşendir. Diğer aygıtlardan gelen verileri matematiksel işlemler yardımı ile işler, sonuca ulaşır ve sonucu gerekli yerlere gönderir. Çalışabildikleri maksimum saat hızları yani frekansları sınıflandırılmalarına yardımcı en önemli kriterdir. Çalıştıklarında çok ısınırlar, dolayısıyla üzerlerine soğutucu ve fanlar yerleştirilir.

CPU Görevi

      Örnek olarak 2 ve 3 ü topla sonucu bana ilet komutu verildiğinde işlemci hemen aritmetik merkezini devreye sokar, işlemi gerçekleştirir ve sonucu bize iletir. Benzer şekilde özel bir yöntemle kodlanmış MP3 dosyalarını açar, işler ve gerekli veriyi ses kartına iletir. Kısacası hesaplaması veya karar verilmesi gereken her şeyde işlemci devreye girer Hesaplama işlemlerinde “aritmetik”, karar verilmesi gereken işlemlerde de “mantık” ünitesi devreye girer.


      İşlemcilerin yapısı hiç bir mekanik parçası olmayan tamamen devreler ve transistörlerden oluşur. İçlerinde milyonlarca transistor bulunur ve bu transistorlerin sayısı ne kadar fazla olursa işlemci okadar hızlı olur. İşlemcilerin hızları MHZ (MegaHertz) cinsinden ölçülür. Doğal olarak bu sayı ne kadar yüksek olursa, hızı da o kadar yüksek olur.


İşlemci Tasarımların 2 farkı mimarisi vardır. Bunlar:


1-CISC(Complex Instruction Set Computer)


      Kompleks komutlara yani bir seferde birden fazla veriyi işleme alabilen komutlara sahip işlemci mimarisidir. Değişik uzunlukta ve karmaşık komutlar barındırmasından bellekte az yer kaplamaktadır.

2-RISC(Reduced Instruction Set Computer)


      Her seferde tek bir veri işleme alan basit ve hızlı komutlara sahip işlemci mimarisidir. CISC mimariye göre daha hızlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder