27 Ekim 2016 Perşembe

GPU Shaderları ve Görevleri

Shader


      Programlanabilir GPU’ların ortaya çıkmasından sonra hayatımıza giren bir terimdir. Shaderlar, vertex'lere ya da pixellere hükmetmek üzere yazılan küçük program parçalarıdır.
Çok genel olarak, geometrik yapılar CPU'dan graphics pipeline denen bir yerlere gönderilir, burada öncelikle vertex shaderlar sayesinde vertex’lerin transformasyonları, texture koordinatları gibi şeylerle oynanabilir. 

      Ardından pixel shader gelir, bu da ekrana çizilen her bir noktanın özelliklerini değiştirme şansı verir bize. Doğası gereği pixel shader çok daha yoğun bir iş yapmaktadir, bu yüzden per-pixel diye tabir edilen işler genelde iyi bir ekran kartı gerektirir.


VERTEX (TEPE) SHADER


      Grafik işlemcisine verilen her tepe noktası için bir defa çalıştırılır. Bu işlem, tepe noktasının 3 boyutlu pozisyonun ekranda gözükecek 2 boyutlu koordinatına çevrilmesi için yapılır. Tepe tarayıcısı pozisyon, renk, doku koordinatları gibi özellikler üzerinde işlem yapabilirken yeni bir tepe noktası yaratamaz. Bu tarayıcının çıktısı bir diğer tarayıcıya aktarılır.

GEOMETRY (GEOMETRİ) SHADER


      Herhangi bir ağ üzerindeki tepe noktalarını silebilir veya yenilerini ekler. Geometrik tarayıcılar, var olan ağa hacimsel detay kazandırmak içinde kullanılabilir ki bunu CPU ya yaptırmak ekstra yük getirecektir.


PİXEL (NOKTA) SHADER

    
  Her bir noktanın(pixelin) renk değerini hesaplarlar. Buraya girdiler, grafik işhattına giden poligonları dolduran ızgara ünitesinden gelir. Nokta tarayıcılar genellikle ışıklandırma efektleri, pütür kaplama veya ton ayarı için kullanılır.

22 Ekim 2016 Cumartesi

Vsync Nedir?

      Vsync, Vertical Synchronization kelimesinin yaygın kullanılan kısaltmasıdır. Türkçesi "dikey senkronizasyon" anlamına gelmektedir.

      Vsync (Vertical Synchronization) açılınca ekran kartının tazeleme hızıyla, monitörün tazeleme hızı denkleştirilir. Vsync kapalıyken görüntüde kırılmalar olur. Özellikle 3rd person ve 1st person kameralı oyunlarda mouse hızlı hareket ettirilidiğinde bu kırılma rahatlıkla görülür. Ekranın ortasından titreyen bir çizgi olarak geçer. Kapatıldığında ise fps artar.

      Önce kırılıma da diyebileceğimiz "tearing"in ne olduğunu bilmeliyiz. Eğer ekran kartı monitöre belirli bir zamanda monitörün gösterebileceğinden daha fazla kare (bildiğiniz gibi görüntüler kare kare hesaplanıp sırayla monitöre gönderiliyor) gönderirse ekranda kırılmalar olur ve bu kırılmalar da hassas bir gözü çoğu zaman rahatsız eder. Görüntüdeki bu kırılmalara "tearing" denir.

      İşte bu kırılmaları engellemek için V-Sync kullanılır ve oyunlarda saniyede gösterilecek kare sayısının monitörün tazeleme hızını geçmemesi sağlanır. Günümüzde 60 Hz`in altındaki tazeleme hızları kullanılmadığından en kötü durumda bile oyun performansı 60 FPS ile sınırlanır ki bu da oyunlar için çoğunlukla ideal hızdır.

      Ama özellikle multiplayer oyunlarda hız herşeyden önemlidir. Oyun ne kadar hızlı çalırsa fare hareketleri de o kadar hassas olur ve bu yüzden saniyede gösterilecek fazladan 1-2 karenin bile hesabını yapan kimi multiplayer oyuncular V-Synci devre dışı bırakırlar.

Benchmark Nedir ? Bazı Benchmark Siteleri


Benchmark (Hız Testi) Nedir ?

  • Bilgisayarlar üzerindeki donanımları ya da herhangi bir yazılımı test etmek için kullanılır. 
  • Bir Benchmark programı ile, ekran kartının özelliklerini ve hızını test ederek görebilirsiniz.
  • Aynı şekilde Benchmark programı ile bir işletim sisteminin farklı donanımlar üzerinde kurarak performansını test edebilirsiniz.
  • Benchmark programları testten sonra ayrıntılı bir rapor çıkarır. Test sonuçlarını grafikler halinde verebilir ve analiz yapabilir. 
  • Her parça için ayrı ayrı Benchmark programları olduğu gibi her türlü testi topluca yapabileceğiniz profesyonel Benchmark programları da bulunmaktadır.

Benchmark Siteleri 

Ekran Kartı Nedir?

     Ekran kartı ana kart üstüne AGP ve PCI express slotlarına bağlanır. Bu portlar daha hızlı veri transferi yapabilmektedir. Ekran kartı üzerinde işlemleri yapan bir GPU (Grafik İşleme Ünitesi) ve bu işlemci ile birlikte çalışan ekran kartı belleği bulunur. Kart üzerindeki işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi için ekran kartı bellekleri ekran kartı üstüne takılır. Böylece bilgisayar belleği kullanma gereksinimi olmadan görüntü işlemlerinin hepsi ekran kartı üstünde gerçekleşmektedir.

      Yani ekran kartının ana görevi diğer ara birimlerden (işlemci, harddisk, ram gibi) ana kart aracılığı ile aldığı dijital bilgileri gerekli dönüşümlerden sonra monitöre aktararak görüntü oluşmasını sağlamaktadır. Bilgisayarlarda ekranın çalışabilmesi için bilgisayarın kasasında ya da laptopların içinde mutlaka ekran kartı olmalıdır. Bilgisayarda gerçekleştirilen her türlü yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan bir cihazdır.


Zotac G210 Synergy



RAM Kapasitesi = 1 GB
Memory Tipi = GDDR3
Bellek Arayüzü = 64 Bit
Memory Bandwidth (GB/sec) = 8.0 GB/s
GPU = GeForce 210
Fiyat = ₺ 100


MSI GTX750 Ti TwinFrozrGaming




RAM Kapasitesi = 2 GB
Memory Tipi = GDDR5
Bellek Arayüzü = 256 Bit
Memory Bandwidth (GB/sec) = 182.4 GB/s
GPU = CrossFire
Fiyat = ₺ 600



ASUS GTX970 TURBO


RAM Kapasitesi = 4 GB
Memory Tipi = GDDR5
Bellek Arayüzü = 256 Bit
Memory Bandwidth (GB/sec) = 224.0 GB/s
GPU = GeForce GTX 970
Fiyat = ₺ 1.263



GeForce GTX 1080 SEA HAWK X



RAM Kapasitesi = 8 GB
Memory Tipi = GDDR5X
Bellek Arayüzü = 256 Bit
Memory Bandwidth (GB/sec) = 320 GB/s
GPU = GP104-400-A1
Fiyat = ₺ 3.432



GeForce GTX TITAN X





RAM Kapasitesi = 12 GB
Memory Tipi = GDDR5
Bellek Arayüzü = 384-bit
Memory Bandwidth (GB/sec) = 336.5 GB/s
NVIDIA GPU Boost = 2.0
GPU = GM200 Maxwell GPU
Fiyat = ₺ 5.019

CUDA Nedir?

      CUDA, Nvidia tarafından ortaya konulan, bilgisayarın işlem performansına yüksek oranda katkı yapan bir paralel programlama platformudur. C, C++, C#, Fortran, Java, Python gibi programlama dilleri ile yazılmış algoritmaların GPU yani “grafik işlem birimi” üzerinde çalışmasını sağlayan bir sistem olarak da tanımlanabilir.
      Paralel programlama, birden fazla CPU’nun bir arada çalışmasını istediği için zorluk çıkartır. CPU’lar aslen seri işlemcilerdir ve birden fazla CPU’nun bir arada kullanılabilmesi için karmaşık yazılımlar gerekmektedir. CUDA ise bünyesinde zaten paralellik yarattığı için bu zorlukları ortadan kaldırıyor.
      CUDA etkinleştirilmiş GPU ile görüntü ve video işlem, hesaplamaya dayalı biyoloji ve kimya, akışkan dinamiği, bilgisayarlı tomografi, sismik analiz, ışın izleme ve çok daha fazlası dahil olmak üzere geniş bir aralıkta kullanım alanları bulmaktadır.

      CUDA, sadece NVIDIA GPU’larda çalışması itibariyle rakiplerinden farklı olsa da 2012 yılı itibariyle dünya üzerinde 300 milyondan fazla CUDA destekli GPU olduğu bilinmektedir. Bugün bu sayı daha da üst seviyeye ulaşmıştır.

CUDA Nasıl İşler?


      Genellikle video işleme ve dönüştürme konusunda kullanılan CUDA’nın direkt olarak bu işe yönelmediğini en başından belirtmek gerek. Birbiri ile veri paylaşımı yapabilen paralel dizilime sahip çekirdekler, CPU’nun tek düzen şeklinde yapacağı işi yayarak gerçekleştirir. Farklı hatlara yüklenen işlemler yavaş gerçekleşir fakat tek yolda yapılabilecek süreden daha kısa sürede işlem sonuçlanır.



PCI Express Versiyonları

      PCI Express; Eski PCI, PCI-X ve AGP veriyolu standartlarını değiştirmek için tasarlanmış bir yüksek hızlı seri bilgisayar genişleme veriyolu standardına verilen isimdir.

PCI Express Versiyonları

1. PCI Express 1.0a
2. PCI Express 1.1
3. PCI Express 2.0
4. PCI Express 2.1
5. PCI Express 3.x
6. PCI Express 4.0


→ PCI Express 1.0a


     2003 yılında, PCI-SIG slot başına 250 MB / s veri hızı ve saniyede (GT / s) başına 2.5 gigatransfers bir aktarım hızı ile, PCIe 1.0a tanıttı.

→ PCI Express 1.1


      2005 yılında, PCI-SIG PCIe 1.1'i tanıtmıştır. Bu güncellenmiş veriyolu çeşitli geliştirmeler içerir, ama PCI Express 1.0a ile tam uyumludur.
Veri hızı için herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.


→ PCI Express 2.0


      PCI-SIG 15 Ocak 2007 tarihinde PCI Express Base 2.0'ı duyurmuştur. Bu veriyolu ile slot başına verim 250 MB / s, 500 MB / s yükselmiştir. Veri transfer hızını iki katına çıkarmıştır.
      PCIe 2.0 anakart yuvalarının PCIe v1.x kartları ile tam bir geriye dönük uyumu vardır.


→ PCI Express 2.1


      PCI Express 2.1'in hızı PCI Express 2.0 ile aynıdır. Ne yazık ki, PCI Express 2.1 kartları ve 1.0/1.0a ile bazı eski anakartlar arasında geriye doğru uyumluluk yoktur ama PCI Express 1.1 bağlantılı anakartlar ile geriye dönük uyumluluk destek programları aracılığıyla kendi üreticileri tarafından bir BIOS güncellemesi ile sağlanlanabilmektedir.

→ PCI Express 3.0


      PCI Express 3.0, 8 GHz saat frekansı ile çalışıyor. Aynı zamanda da PCIe 1x (2.5 GHz) ve PCIe 2x (5 GHz) standartları ile de uyumlu.

→ PCI Express 4.0


      PCI-SIG grubu tarafından çalışmaların devam eden PCI Express 4.0, veri transferinde 2 kata kadar güç aktarımında ise 4 kata kadar artış öngörüyor. Bu sayede PCI Express 3.0 ile karşılaşılan pek çok darboğazın da önüne geçilmiş oluyor.

HDMI Çeşitleri

HDMI 1.0HDMI 1.1HDMI 1.2HDMI 1.3HDMI 1.4
Sürüm tarihi09 Aralık 200220 Mayıs 200422 Ağustos 200522 Haziran 200628 Mayıs 2009
Fiş TipiTip ATip A ve B*Tip A ve B*Tip A ve C (Mini HDMI)
max. Veri genişliği165 MHz165 MHz165 MHz340 MHz340 MHz
max. Transfer4,95 GBit/s4,95 GBit/s, 10 GBit/s4,95 GBit/s, 10 GBit/s10,2 GBit/s10,2 GBit/s
max. Resim Formatı1080p, 60 Hz1080p, 60 Hz1080p, 60 Hz1440p, 120 Hz
Renk Paleti24 Bit RGB
30/36 Bit YCbCr (YCC)
24 Bit RGB
30/36 Bit YCbCr (YCC)
24 Bit RGB
30/36 Bit YCbCr (YCC)
24/30/36/48 Bit RGB
30/36/48 Bit YCbCr (YCC)
Ses Formatı8-Kanal, Dolby Dijital, dts, MPEGHDMI 1.0 gibi + DVD-AudioHDMI 1.1 gibi + SACDHDMI 1.2 gibi + Dolby TrueHD, dts-HDEthernet bağlantısı
Gelişmeler--HDMI 1.2a (14 Aralık 2005)
CEC desteği
Uzaktan kumanda desteği
HDMI 1.3a (10 Kasım 2006)
Tip C Fişi Modifiye edildi,
daha iyi Uzaktan kumanda desteği


21 Ekim 2016 Cuma

OLED Teknolojisi Nedir?

      OLED'ler (Organik Işık Yayan Diyot), elektrik akımı uygulandığında ışık yayan karbon temelli organik maddeden yapılan diyotlardır. OLED’in yapımında kullanılan malzemeler, 1960'ların öncesinde keşfedildi ancak bu maddeler son 30 yıldır teknolojik çalışmalarda kullanılmaya başlandı.
      İlk olarak 1987'de Kodak araştırmacıları Ching W. Tang ve Steven Van Slyke tarafından oluşturulan OLED teknolojisi ise LED'le hemen hemen aynı yapıya sahiptir. Ancak LED ampulleri yerine ince, ışık yayan filmleri kullanır. OLED, bu sayede daha parlak ışık oluşturabilirken, mevcut LCD/LED teknolojilerden daha az enerji harcar. Ayrıca LCD teknolojisinin aksine dış kaynaktan gelen bir ışığa ihtiyaç duymayıp, kendi ışığını kendisi ürettiği için  arka plan aydınlatması ve filtreye de ihtiyaç duymazlar. 
      LCD’den daha ince, yapımı kolay ve daha verimlidirler. OLED'ler yüksek görüntü kalitesine, geniş görüntü açısına, parlak renklere, hızlı tepki oranına sahiptirler. OLED'ler genelde cam üzerinde üretilirler ancak plastik ve son teknoloji TV'lerde gördüğümüz gibi kıvrılabilir malzeme üzerinde de olabilirler. Örneğin OLED araştırmalarında alanının öncü şirketlerinden olan Universal Display'in yaptığı flexsible (kıvrılabilir) OLED modeli 'FOLED' böyledir.

OLED teknolojisinin türleri:

PLED : Polymer Light-Emitting Diodes (Polimer ışık yayan diyot)
POLED : Patternable Organic Light-Emitting Diodes
TOLED : Transparent Organic Light-Emitting Diodes
SOLED : Stacked OLED
IOLED : Inverted OLED

>>>TOLED:

      'TOLED' (Transparant OLED)'in ise saydam cam yüzeyi ile daha çok aydınlatma panelleri ve arabanızın gösterge penceresine gömülü bir sistem olarak  kullanılması hedefleniyor.


>>>P-OLED vs SM-OLED


      OLED malzemelerinin bir çok çeşidi vardır. En basit bir ayrım yapmak gerekirse küçük moleküllü OLEDler (SM-OLED) ve büyük moleküllü OLEDler (polimer OLED yada P-OLED) diyebiliriz. Günümüzde neredeyse tüm OLEDler P-OLED’den çok SM-OLED tabanlıdır. Bu malzemeler P-OLED'lerden çok daha gelişmiştir.


>>>AMOLED vs PMOLED


      Bu terimler OLED ekranlarının sürme metodu ile ilgilidir. PMOLED (Passive Matrix OLED) sınırlı boyut ve çözünürlüğe sahipken AMOLED'e (Active Matrix OLED) göre de yapımı kolay ve daha ucuz olan görüntüdür. AMOLED ise aktif matris TFT (Thin Film Transistor) dizisi ve depo kapasitesi kullanır. AMOLED'ler daha verimlidirler ancak tahmin edilebileceği gibi yapımları da oldukça karmaşık ve kapsamlıdır. Bu yüzden PMOLED'ler müzik çalar veya telefon gibi ikinci dereceden görüntülerde kullanılırken AMOLED'ler akıllı telefon, dijital kamera ve televizyon gibi yüksek performans gerektiren araçlarda kullanılır.
      2007 yılında öngörülen gelecekteki OLED teknolojisi ise neredeyse bu gün geldiğimiz noktayı gösteriyor. Kıvrımlı ekrana sahip OLED TV ler, giyilebilir OLED ler, pencerelerde gömülü şeffaf ve aynı zamanda esnetilebilir OLED'ler ve daha birçok alanda OLED teknolojisini görmek mümkün.
      OLED teknolojisini yaygın hale getirmek imkanlı gibi gözükse de üretimi çok pahalı ve zor olduğundan yaygınlaşamamışlardır. Günümüzde bazı markalar  OLED televizyonlar üretmiş olasına rağmen bu televizyonlar oldukça pahalıdır. Güney Koreli büyük bir şirket olan LG bu teknlojiyi televizyon alanında öncü olarak kullanarak 65 inç ve 77 inç büyüklüklere sahip dünyanın ilk 4K OLED TV’sini geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdü.







15 Ekim 2016 Cumartesi

INTELve  AMD İşlemcilerin CPU-Z Ekranları

INTEL İşlemcilerin CPU-Z Ekranları







AMD İşlemcilerin CPU-Z Ekranları









14 Ekim 2016 Cuma

CPU Şeması


CPU mantık kapıları(or-nor-nand-and-xor)































AND KAPISI:

      VE kapısı, devredeki lambanın yanması için, seri bağlı A ve B anahtarlarının her ikisinin de kapalı (1 durumunda) olması gerekir. Doğruluk tablosunun son sütunu, A ve B değişkenlerinin çarpımı ile elde edilir.(Y=AXB) Bu işlemi yapan lojik devreye VE KAPISI (And Gate) denir.
      VE Kapısı, sadece tüm girişleri 1 ise 1 verir, diğer tüm hallerde 0 verir.



TERS ÇEVİRİCİ (INVERTER):

      Ters çevirici, adından da belli olduğu gibi, giren sinyalin tersinin çıkışını sağlar. Örneğin A girişine "1" girerse, B çıkışı "0" olacaktır.

OR KAPISI:

      Girilen iki ya da daha çok değerin toplanmasına yarayan kapıdır. Bu sistemde bir yahut daha çok giriş ve bir çıkış kapısı bulunur. Buna veya kapısı (OR gate) denir.
VEYA Kapısı, herhangi bir girişi 1 olduğunda 1 cevabi verir, ancak tüm girişleri 0 ise 0 verir.



XOR KAPISI

      Exclusive OR kapısı çok sık kullanılmaz. İki girişin aynı olup olmadığını kontrol eder. Eğer girişler farklı ise sonuç "1" olacaktır. Aynı ise sonuç "0" dır.

      XOR (eXclusive OR) Kapısı, girişindeki işaretler birbirinden farklı olduğu zaman çıkış olarak 1 verir, diğer tüm hallerde 0 verir.


NOT KAPISI:

     DEĞİL kapısı, girişindeki mantıksal değeri tersine çevirir. Girişteki işaretin lojik 1 seviyesinde olması durumunda çıkış lojik 0 seviyesinde, lojik 0 seviyesinde olması durumunda ise çıkış lojik 1 seviyesinde olur.


VEDEĞİL (NAND) KAPISI:

      Lojikte yaygın olarak kullanılan diğer bir kapı VE ile DEĞİL kapılarının birleşmesiyle oluşan VEDEĞİL (NAND)kapısıdır. Bu kapıda girişlerin her hangi birinin ‘0’ olması durumunda çıkış ‘1’ olmaktadır. Girişlerin tümü ‘1’ olduğu zaman ise çıkış ’0’ olmaktadır.


XNOR KAPISI:

      XNOR / NXOR Kapısı, XOR kapısının sonucunun tersini üretir. Sadece bir girişi 1 olduğunda 0 cevabı verir; diğer tüm durumlarda ise 1 cevabını verir.

TRANSİSTÖR VE KONDANSATÖR ARASINDAKİ FARKLAR

TRANSİSTÖR


      Transistör yan yana birleştirilmiş iki PN diyodundan oluşan, girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan, gerektiğinde anahtarlama elemanı olarak kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistör kelimesi transfer ve rezistans kelimelerinin birleşiminden doğmuştur.

      Uygulamada 100000 'e yakın çeşidi bulunan ve her geçen gün yeni özelliklerde üretilen transistörler temel olarak bipolar ve unipolar olmak üzere iki gruba ayrılır. Bipolar transistörler NPN ve PNP olmak üzere iki tiptir.

      Üç kutuplu devre elemanları olan transistörlerin kutupları; Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) olarak adlandırılır. Emiter (yayıcı); akım taşıyıcıların harekete başladığı bölge, Beyz (taban);transistörün çalışmasını etkileyen bölge ve Kollektör (toplayıcı); akım taşıyıcıların toplandığı bölgedir.


KONDANSATÖR


      Kondansatörler elektrik yüklerini kısa süreliğine depo etmeye yarayan devre elemanlarıdır. Kondansatörlerin sembolü C, birimi ise faraddır.

      Kondansatörler yapısal olarak iki iletken levha arasına konulmuş bir yalıtkandan oluşur. İletken levhalar arasında bulanan maddeye elektriği geçirmeyen anlamaında dielektrik adı verilir. Kondansatörlerde dielektrik madde olarak; mika, kağıt, polyester, metal kağıt, seramik, tantal vb. maddeler kullanılabilir. 

      Elektrolitik ve tantal kondansatörler kutupludur ve bu nedenle sadece DC ile çalışan devrelerde kullanılabilirler. Kutupsuz kondansatörler ise DC veya AC devrelerinde kullanılabilir.

INTEL ve  AMD İşlemcilerinin Kod Adları


INTEL İşlemciler

  • 486SX
  • 486DX
  • 80486DX4
  • Pentium
  • Pentium Pro
  • Pentium/MMX teknolojisi
  • Tillamook
  • Pentium II
  • Kalamath
  • Deschutes
  • Tonga
  • Katmai
  • Celeron
  • Covington
  • Mendocino
  • Dixon
  • Coppermine
  • Coppermine (FC-PGA 370)
  • Coppermine 128K
  • Tualatin
  • Timna
  • Xeon
  • Tanner
  • Cascades
  • Willamette
  • Northwood
  • Foster
  • Merced
  • McKinley
  • Madison
  • Deerfield


AMD İşlemciler

  • K5
  • K6
  • Little Foot
  • K6-2
  • Chompers
  • Shartptooth(K6-III)
  • K6-2+
  • Argon
  • Corvette
  • K7(Athlon)
  • K7(Athlon)
  • Pluto
  • Orion
  • Thunderbird
  • Splitfire
  • Camaro
  • Palamino
  • Morgan
  • Appaloosa
  • Mustang
  • Thoroughbreg A
  • Thoroughbreg B
  • Barton
  • Hammer
  • Odessa
  • San Diego
  • Athens

9 Ekim 2016 Pazar

IPv4 ile IPv6 Arasındaki Farklar

      IPv4 ilk olarak 1970’lerde geliştirildiğinde, bir gün yetersiz kalabileceği tahmin edilmiyordu. Ancak 1992 yılına gelindiğinde artık tükenmişti ve yeni bir teknolojiye ihtiyaç doğdu.
      Yeni geliştirilen IPv6 ile 128 bit’lik adres alanına geçilerek, toplam 655,570,793,348,866,943,898,599 (6.5 x 10^23) değerinde (okunması bile 10 snye alıyorJ) bir adres havuzu elde edildi. Bu değerin gerçek etkisi de IPv6’nın hiyerarşi yapısından dolayı, çok daha fazla olması da mümkündür.

IPv4

  • 32 bit (4 Byte) 
  • Opsiyonel 
  • ARP, Broadcast kullanarak istekleri link-layer adresine çözümler. 
  • Lokal subnet grup üyeliklerini yönetir. 
  • Default Gateway’in IP adresini tespit eder. 
  • Subnet üzerindeki tüm düğümlere trafiği yollar.
  • Manuel veya DHCP ile ayarlanır. 
  • DNS içinde A kaynak kaydı kullanarak bir IPv4 adresine atama yapılır. 

IPv6

  • 128 bit (16 Byte)
  • Zorunlu
  • ARP istek frame’leri, multicast Neigbor Solicitaion mesajları ile değişir.
  • IGMP, MLD mesajları ile değişmiştir.
  • ICMP Router Solicitation ve Router Advertisement mesajları ile değişmiştir.
  • IPv6 broadcast adresinin yerine tüm düğümlerde bir link-local scope ile multicast adresi kullanır.
  • Manuel veya DHCP ile ayarlamak zorunlu değildir.
  • DNS içinde AAAA kaynak kaydı kullanarak bir IPv6 adresine atama yapılır.




WLAN (Wireless LAN) 

Wlan (Wireless LAN) nedir?


Wireless lan veya WLAN, kablosuz yerel alan ağıdır.

Tarihi

      1970 yılında, Hawaii Üniversitesi'nde bir profesör olan Norman Abramson tarafından dünyanın ilk kablosuz bilgisayar iletişim ağı icat edildi. Sistem telefon kablosu kullanmadan merkezi bilgisayarla iletişim sağlayabilmek için 4 adaya konuşlandırılmış 7 bilgisayar içeriyordu.

Mimarisi


1- İstasyonlar: Bir ağda kablosuz bir ortama bağlanabilir tüm bileşenler istasyon olarak adlandırılır.
2- Temel Servis Seti: Temel Servis Seti, birbirleri ile ilişki kurabilen tüm istasyonların kümesidir.
3- Genişletilmiş Servis Seti: Genişletilmiş Servis Seti, temas servis setlerinin birbirleri ile olan bağlantısıdır. Bu sistemin erişim noktaları bir dağıtım sistemi ile birbirine bağlanmıştır.
4- Dağıtım Sistemi: Dağıtım Sistemi, genişletilmiş servis setinin erişim noktalarını bağlar. Bir dağıtım sistemi, hücreleri aracılığıyla ağ kapsamını artırmak için kullanılabilir.

Wireless Lan ile neler yaparsınız?


1- İnternet’i tarama veya dosya gönderme.
2- Wi-Fi 50-100 metre menzile sahiptir.
3- Ofisinize veya e-posta istemcinize bağlantı.
4- Telefonunuz ve ofis takviminin senkronizasyonu.
5- Ofis internetine bağlantı.
6- Word, sheet veya ppt gibi birçok dosyayı gönderme/alma.
7- Şebeke bağlantısı gerektiren gelişmiş konferans çağrısı teknolojilerinden faydalanma.
8- Çevrimiçi oyun oynama.
9- Telefonunuzda hızlı mesajlaşmayı kullanarak sohbet.
10- Aldığı sinyaller doğrultusunda kablosuz bağlanabilme.

Wireless Lan nasıl çalışır?


      WLAN’ı kullanabilmek için bu teknolojiyi destekleyen bir verici - alıcı cihaza ve aktif wi-fi şebekesini destekleyen bir alana (“hotspot” adı verilir) ihtiyacınız vardır. Şebekenizin güvenlik ayarlarına bağlı olarak, bağlanmak için şifre girmeniz gerekebilir.
      WLAN Kablosuz Yerel Alan Şebekesi’nin kısaltmasıdır, Wi-Fi (Kablosuz Bağlılık), günümüzde en çok kullanılan WLAN şebekeleri olan IEEE802.11 denilen WLAN şebekesi yelpazesini belirtir.

Köprü


      Bir köprü networke bağlanmak için kullanılabilir, diğerlerinde olduğu gibi. Wireless ethernet köprüsü donanımların kablolu Ethernet ağı ile olan iletişimini kablosuz ağ ile olmasına olanak tanır. Köprü Wireless-Lan'da bağlantı noktası gibi hareket eder.